Дивовижна сила Вервиці

Читай також

  • ІКОНИ – ідолопоклонство? Чому ми їх почитаємо?
  • Принаймні жінок, медиків, священнослужителів: Глава УГКЦ закликав до обміну полонених «всіх на всіх» напередодні Пасхи
  • «ЕКОцид, як і ракети, нас щоденно вбивають!»
        • Дивовижна сила Вервиці

          Свята Вервиця має неймовірну силу. Чи знаєте її походження?

          Святий Домінік, побачивши, що тяжкість людських гріхів перешкоджає наверненню альбігойців, відійшов до лісу поблизу Тулузи, де безперервно молився три дні і три ночі. Відчайдушний св. Домінік благав Пресвяту Богородицю показати йому якусь дієву духовну зброю, здатну знищити страшних ворогів Святої Церкви. У цей момент йому з’явилася Богородиця в оточенні трьох ангелів і сказала: «Дорогий Домініку, чи знаєш ти, яку зброю Пресвята Трійця хоче використати, щоб змінити цей світ?»

          Походження Святої Вервиці

          З «Тайни Святої Вервиці», св. Людовіка Марії Ґріньйон де Монфорта

          Оскільки Свята Вервиця, по суті, складається з Господньої молитви та Ангельського Привітання, тобто «Отче наш» і «Богородице Діво», вона, безсумнівно, стала першою молитвою і першим служінням вірних. Це практикувалося протягом століть від часів апостолів до наших днів.

          Однак лише у 1214 році Свята Мати Церква отримала Вервицю в її нинішньому вигляді і в тому, як ми нею користуємося сьогодні. Її подарував Церкві святий Домінік, який отримав її від Пресвятої Богородиці як потужний засіб для навернення альбігойців та інших грішників.

          У книзі «De Dignitate Psalterii» блаженного Алана де ла Роша розповідається про те, як св. Домініку подарували цю потужну зброю. Святий Домінік, побачивши, що тяжкість людських гріхів заважає навернення альбігойців, відійшов до лісу поблизу Тулузи, де безперервно молився три дні і три ночі. Святий благав Пресвяту Богородицю показати йому якусь дієву духовну зброю, здатну знищити страшних ворогів Святої Церкви.

          У цей момент йому з’явилася Богородиця в оточенні трьох ангелів і сказала: «Дорогий Домініку, чи знаєш ти, яку зброю Пресвята Трійця хоче використати, щоб змінити цей світ?»

          О, Владичице моя, — відповів святий Домінік, — Ти знаєш набагато краще, ніж я, бо поряд із Сином своїм Ісусом Христом Ти завжди була головним знаряддям нашого спасіння. Тоді Богородиця відповіла: Я хочу, щоб ви знали, що в цьому виді битви тараном завжди є Ангельський Псалтир, який є наріжним каменем Нового Завіту. Тож якщо ти хочеш завоювати ці затверділі душі і завоювати їх для Бога, проповідуй мій Псалтир». Після об’явлення Домінік відправився прямо до собору Тулузи. За мить невидимі ангели задзвонили в дзвони, щоб зібрати людей, і святий Домінік почав проповідувати. За словами св. Луї Марія Гріньон де Монфор, «так пристрасно і переконливо пояснив значення і цінність Святої Вервиці, що майже всі жителі Тулузи прийняли її і відкинули хибні вірування».

          На самому початку його проповіді спалахнула страшна гроза, затряслася земля, потемніло сонце і було стільки грому й блискавки, що всі дуже боялися. Ще більше боялися, коли, дивлячись на поміщений на видному місці образ Божої Матері, вони побачили, як Вона тричі піднімає руки до неба, щоб скликати помсту на них, якщо вони не навернуться, не змінять своє життя і шукатимуть покрову Божої Матері.

          Бог хотів використати ці надприродні явища, щоб поширити нову набожність до Святої Вервиці та зробити її більш відомою.

          Згодом за молитвою святого Домініка буря вщухла, і він продовжував проповідувати.

          Відтоді Домінік повністю присвятив свої проповіді роз’ясненню окремих істин віри у формі таємниць вервиці та навчанню молитві вервиці. Таким чином він швидко навернув усю південну Францію, а потім направив свої кроки в Іспанію та Італію, де навертав, виганяв бісів з одержимих, творив чудеса і зцілював.

          Отець Назарій ЛАНЬКО , переклад

          Читай також

        • ІКОНИ – ідолопоклонство? Чому ми їх почитаємо?
        • Принаймні жінок, медиків, священнослужителів: Глава УГКЦ закликав до обміну полонених «всіх на всіх» напередодні Пасхи
        • «ЕКОцид, як і ракети, нас щоденно вбивають!»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.